
Helaas komt het steeds vaker voor dat er wordt ingebroken in woningen in onze regio. De tijd dat woningen in de Betuwe werden overgeslagen door het “dievengilde” ligt voorgoed achter ons.
Een inbraak, of poging daartoe, kost niet alleen veel geld, het is ook gewoon een heel vervelende ervaring. Diefstallen zijn helaas niet honderd procent te voorkomen. Wel kun je vrij eenvoudig de kans op inbraak en diefstal verminderen. Via de politie ontvingen we een aantal tips die we graag met u delen. Doe er uw voordeel mee!
Inbrekers passen verschillende technieken toe om in uw woning te komen. Welke zijn dat en wat kunt u ertegen doen?
Flipperen: de inbreker ontsluit de deur met een pasje of een stuk plastic tussen een deur en het kozijn, waardoor het slot, de ‘dagschoot’, kan worden teruggeduwd.
Wat kunt u doen?
Draai de deur op het nachtslot. Daarnaast kunt u overwegen een anti-inbraakstrip aan te brengen. Heeft uw deur een enkelvoudig hoofdslot? Plaats dan een extra slot op kniehoogte. Dit zorgt voor extra stevigheid van de deur.
Kerntrekken: de inbreker trekt de cilinder uit het slot, vermoedelijk met zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche.
Wat kunt u doen?
Monteer cilinders die hiertegen bestand zijn. Ook bestaat er veiligheidsbeslag dat tegen kerntrekken is beveiligd. Vraag er naar bij de vakman.
Gaatje boren: de inbreker boort een gaatje onder het slot van een deur of raam. Vervolgens draait hij of zij met een ijzerdraad de sleutel om die nog in het slot zat en/of opent de raamsluiting.
Wat kunt u doen?
Monteer raamgrendels die met een sleutel afsluitbaar zijn. Laat ook nooit een sleutel in de deur of het raamkozijn zitten. Haal sleutels altijd uit het slot en berg ze op een veilige plek op.
Openhengelen: de inbreker komt de woning binnen door het slot of de deurkruk van de deur via de brievenbus open te hengelen.
Wat kunt u doen?
Draai de deur op slot. Daarnaast kunt u aan de binnenkant een goedgekeurde bescherming over de brievenbus aanbrengen.
Insluiping: de inbreker sluipt een woning binnen door een openstaand raam of een niet afgesloten deur – op de begane grond, maar ook op de eerste verdieping door via een aanbouw, schuurdak of op andere manier omhoog te klimmen.
Wat kunt u doen?
Sluit alles af als u weggaat. Bent u thuis? Sluit dan openstaande ramen en deuren af van de vertrekken waarin u zich niet bevindt. Maak uw woning voor insluipers ‘onaantrekkelijk’. Autosleutels, een handtas, video-, foto-, of audioapparatuur, een smartphone of laptop in het zicht trekken de aandacht van een insluiper.
Op
politie.nlonderwerp Woninginbraak en
www.politiekeurmerk.nl vindt u meer preventietips.